Platformfüggetlen mobilfejlesztés

Cégünk a natív iPhone/iPad és Android fejlesztések mellett vállalja platformfüggetlen okostelefon (smartphone) programok fejlesztését is. Ezeknek az előnye, hogy a natív alkalmazások fejlesztéséhez képest kicsit több munkával több (akár 6) platformon működő alkalmazást is tudunk készíteni.

Cégünk 2 rendszert használ az igényektől függően:

Titanium Appcelerator

A Titanium Appcelerator iPhone és Android rendszerekre történő fejlesztést tesz lehetővé Javascript nyelven. Ehhez rendelkezésre bocsát egy ún. API felületet, amin keresztül a telefonok minden képessége kihasználható. Mivel scriptnyelvet használ, a fejlesztés nagyon gyors vele. Ennek ellenére nem veszítjük el a natív alkalmazások kinézetét és a sebességből sem veszítünk a legtöbb esetben.

Ami a hátránya, hogy az API és a futtatókörnyezet miatt az alkalmazások mérete (főleg Android rendszeren) nagyobb a szokásosnál. De ez egyre kevésbé probléma, mert a mai készülékekben már több GB-os tárolókapacitás áll rendelkezésre.

Phonegap

A Phonegap lényege, hogy nem natív alkalmazásokat fejlesztünk, hanem webalkalmazásokat. Minden okostelefonban található webböngésző (a legtöbben webkit alapú), amik támogatják a HTML5 technológiát és gyors JavaScript futtatást tesznek lehetővé. Ezt kihasználva webfejlesztési módszerekkel lehet szép mobilalkalmazásokat készíteni. A Phonegap ennél annyiból több, hogy a telefon hardveres képességeit (GPS, iránytű, gyorsulásérzékelő) is ki tudja használni.

A webalkalmazás ebben az esetben nem azt jelenti, hogy csak internet kapcsolat esetén működik, csak azt, hogy ugyanazzal a technológiával készül. A készülék futtatja az alkalmazásban tárolt weboldalt.

Mikor érdemes a Phonegap-et választani?

  • Akkor, amikor az elvárás az, hogy egyszerre, külön fejlesztés nélkül támogassunk sok platformot
  • Amikor fontos, hogy a kinézet mindenhol egyforma legyen és/vagy nem fontos a natív kinézet
  • Amikor fontos a program szép dizájnja